Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

100 χρόνια Albert Camus

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους ποιο σημαντικούς συγγραφείς του 21ου αιώνα του Άλμπερ Καμύ.

 Γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 στο χωριό Μοντοβί, στην Αλγερία. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας οικογένειας Γάλλων μεταναστών χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Όταν  πεθαίνει ο πατέρας του στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο μετακομίζουν στις λαϊκές συνοικίες του Αλγερίου όπου συναναστρέφονται κυρίως με Άραβες και τη φτωχολογιά. Στα 17 του χτυπάει την πόρτα η φυματίωση, η οποία δεν τον αφήνει να συνεχίσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αλγερίου. Ήταν από νωρίς πολιτικοποιημένος  και συνδέθηκε με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Επέμεινε στον στοχασμό πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση και αρνούταν να εκφράσει πίστη σε κανένα Θεό. Ήρθε σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό και τον Μαρξισμό και δε σταμάτησε ποτέ την πάλη ενάντια στα ιδεολογήματα και τις αφαιρέσεις που αποστρέφονται την ανθρώπινη φύση.

Το 1935 ιδρύει το Theatre du Travail που απευθύνεται στην εργατική τάξη και λήγει άδοξα τέσσερα χρόνια μετά. Το 1940 φεύγει για τη Γαλλία μετά την ενόχληση που είχαν προκαλέσει τα κείμενα που δημοσίευε σε μια εφημερίδα.Ο Καμύ πιάνει δουλειά στην "Paris-Soir" και εκδίδει τον "Ξένο" και το δοκίμιο "Ο μύθος του Σύσιφου". Συνδέεται με κορυφαία μυαλά όπως ο Σαρτρ και ο Μποβουάρ  με τους οποίους μοιράζεται τις ίδιες φιλοσοφικές ανησυχίες πάνω στον υπαρξισμό. Συμμετάχει ενεργά στην αντίσταση γράφοντας για την αντιναζιστική "Combat" και καλύπτοντας την αιματοχυσία της απελευθέρωσης του Παρισιού το '45.Συνεχίζει το λογοτεχνικό του έργο και το 1947 εκδίδει το βιβλίο "Η Πανούκλα", ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματά του.

Το 1951 εκδίδει τον Επαναστατημένο άνθρωπο και έρχεται σε ρήξη με τον Σαρτρ. Στηλιτεύει τις επεμβάσεις των Ρώσων στις εξεγέρσεις του Ανατολικού Βερολίνου και του Πόζναν της Πολωνίας. Την ίδια περίοδο αγωνίζεται υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής, καταγγέλει την εκτέλη του ζεύγους Ρόζενμπεργκ στην Αμερική και παραιτείται από την συνεργασία του με την ΟΥΝΕΣΚΟ όταν γίνεται μέλος του ΟΗΕ η φρανκική Ισπανία.

 Τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957. Ο Καμύ πέθανε στις 4 Ιανουαρίου του 1960 στο απόγειο της φήμης σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ταξίδευε με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μισέλ Γκάλιμαρ (των γνωστών εκδόσεων), όταν στο Βιλμπλεβέν της Υόν παρέκκλιναν της πορείας τους και προσέκρουσαν σε ένα δέντρο και χάνουν και οι δύο ακαριαία την ζωή τους. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγω για αδιαθεσία του οδηγού και υπερβολική ταχύτητα.

mairh iak

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου